Written by Phillip Pollington Board Director

We developed and detailed the design of this state-of-the-art bus interchange on behalf of our client, Graham Construction Ltd. The new interchange provides a strategic link to Chester and the wider area whilst also acting as a transport node to the proposed £300m Northgate development.

The £13.5m project, which is located within the Chester City Conservation area, incorporates an enclosed terminus, canopy, retail space and café. The horseshoe-shaped design provides a better integration between bus services and the rail station alongside improved linkages to pedestrian and cycle routes along the Shropshire Union Canal.

Sector(s)

  • Transport & Infrastructure

Value
£13.5m

Client(s)
Graham Construction

Location
Chester, UK

Design

It has been our responsibility to develop the detailed design and ensure that the Stage 3 scheme is translated into a workable, buildable solution. The design incorporates glulam timber beams creating a curved roof form and providing visual interest from within the passenger waiting environment. The roof itself is covered with an extensive sedum system, reinforcing the original concept to provide green space terracing in relation to Chester Cathedral.

Go to Build

“I thought that I should send a note to thank you and your team for the positive input and approach you have adopted on this contract and in ensuring the on-going success of the project. Given the hard work and dedication of Jefferson Sheard over the last seven months I feel that the difficult and challenging design is totally under control.”

Martin Bambrick, Graham Construction

Build

The complex geometry of the design means that using Revit is the best way of understanding the design and build challenges for the team. This has been the tool from which the sub-contractors have developed their design packages with Jefferson Sheard in control of the federated model. The project is being delivered to BIM Level 2 with relevant client asset data interpreted within the model.

Go to In-use

In-use

The main feature of the new interchange - the green expanse on the large sedum roof - provides interest to the surrounding high-rise residential blocks whilst also adding to the sustainability and biodiversity credentials of the building.

The Team

Similar Projects