Dementia Care Village

Written by Chris Race Architect

Our vision throughout the design of the scheme has been to challenge the perception of institutionalised mainstream dementia care services, by creating a village that embraces the individual and by providing an environment that enriches, empowers and supports at each stage of a Dementia sufferer's life.

Building Better Lives (BBL) Ltd. has commissioned us to design and deliver a specialist Dementia Care Village located on a ‘gateway site’ along the A41 into Birmingham City Centre. The care village has been designed to provide staged access to EMI care and combines a day care and treatment centre, fifty step-down ‘assisted living’ apartments and a seventy-bed residential care home. Access to outdoor space is vital in any care setting, here, each floor of the development has access to outdoor courtyards, roof terraces and therapeutic gardens. Residents and visitors will have access to a range of additional ancillary care, therapy and leisure services including a hydrotherapy suite and café.

Sector(s)

  • Healthcare

Value
£12m

Client(s)
Building Better Healthcare

Size
10,700m²

Location
Birmingham, UK

Design

The design of the village draws on principles from the research undertaken by the Dementia Services Development Centre at Stirling University and the UK Government’s HAPPI report. The scheme, laid out over four floors of accommodation, is designed as a perimeter block, wrapping around the junction of Villa Road with Soho Hill and extends southeast to incorporate the site of the Beehive (a former public house) and the adjoining residential terraces. To Soho Hill area exhibits a diverse palette of materials, the façade of the care village creates a canvas where these are brought together, tying context together.

The Team

Similar Projects