Sheffield City College

The College wanted to commission a building which would encapsulate their ethos whilst rationalising their existing site onto one site. The prestigious scheme includes full teaching and administration facilities.

The central feature is a large glazed atrium which forms a secondary façade to the main teaching block. A light, inspirational space, the atrium is a circulation zone to the major spaces within the campus but also a space for social and informal group learning and flexible teaching space.

The College wanted to set a striking example and be ‘loud’ with sustainable technologies. Atop the striking building is a rooftop trio of turbines; a ‘balancing pond’ collects rain water and allows for its slow dissemination and absorption, so that drainage on this steep hill is not under pressure; sedum roofs absorb pollutants, provide a great habitat for insects, reduce run off and direct heat on the building, so the temperature is controlled naturally; wildflower meadows border the college and soften the edges of the harder landscaping required to make the site safe and accessible to all.

Perched on a steep hillside, we were working with an unusual topography and building upwards instead of outwards. The result is a visionary building, prominent across the city, with an inspirational floor to ceiling atrium multi-function space and most importantly – a building to serve future generations.

“The new building is raising the profile of further education nationally and locally. Our student recruitment has significantly increased during the last two years, which is a very positive and measurable achievement.”

Julie Byrne, Former Principal of the Sheffield City College


  • Further Education


Sheffield City College



Similar Projects