Written by Mark Fannon Board Director

In 2008 Broxtowe Borough Council identified Beeston Town Centre as under-performing economically with the existing retail units in need of substantial investment to fulfil the needs of modern day retailers. We worked alongside Henry Boot Developments to create a design which would inject vitality into the existing scheme and create a welcoming environment for Beeston's shoppers.

The project included the partial demolition and refurbishment of the existing shopping centre – a 1970s concrete and brick structure which hadn’t been refurbished for over three decades other than the addition of an ugly mirrored glass façade to part of the Square Elevation in the 1980’s. The catalyst for the remodeling of the shopping centre has been the construction of Line 2 of Nottingham’s new Rapid Transit Tram development (NET), which, now complete, stops at the scheme via a new tram and bus interchange.

Sector(s)

  • Retail

Value
£2.7m

Client(s)
Henry Boot Developments

Location
Beeston, UK

Design

We took inspiration from the existing High Road street context by incorporating inconsistent parapet and eaves levels and a variety of materials and forms, all with a vertical emphasis. This contrasts significantly to the 1970s design which had a level parapet line, limited materials and horizontal emphasis. The proposals concentrated on providing each individual bay with its own character prescribed from a varied pallet of materials to create consistency throughout the development. The aesthetic was interrogated throughout the design process taking into consideration feedback from the development team, planning officers and several public consultation events.

Go to Build

Build

Following consultation with the NET delivery team, it became apparent that the scheme would need to be carefully phased to ensure public safety and limit disruption. Although we originally began work on the scheme in 2012, it wasn’t until 2014 that we really got started on site so as to co-ordinate with the construction team building the tramline. In terms of the plan layout and elevation treatments, we designed and constructed each unit with flexibility in mind with future tenants being able to determine door locations and shop windows as well as dividing wall positions to suit their requirements without compromising the overall aesthetic of the elevation.

Go to In-use

In-use

The newly refurbished retail centre is now a prime retail pitch within Beeston, providing twenty shops sheltered by an arcade style precinct overlooking the town square. We’ve made drastic improvements and space efficiencies to the service yard area and general condition of the building fabric. This has resulted in attracting new national retailers previously unrepresented in the Town. Coupled with the integrated tram system, Beeston is now a bustling centre of retail activity and community spirit.

The Team

Similar Projects